1) انتخاب همستر در هنگام خريد آن

دو نوع همستر به عنوان حيوان خانگي نگهداري ميشود. همستر طلائي يا سوري و همستر كوتوله يا چيني. همستر كوتوله تقريبا به اندازه نصف همستر طلائي مي باشد. همستر طلائي در تنهايي نيز زندگي شادي خواهد داشت و اغلب اگر بصورت گروهي نگهداري شوند با هم در گير مي شوند. همستر كوتوله اجتماعي تر بوده و شايد براي نگهداري آنها بصورت دوتايي (از يك جنس) بهتر باشد.از بقيه جهات نگهداري آنها شبيه به هم مي باشد. امروزه به دليل جهش هاي ژنتيكي تعداد رنگ هاي زياد و الگوهاي متفاوت پوشش مويي همستر طلائي يا سوري در انواع رنگ هاي ديگر از جمله سفيد، سياه، كرم، خاكستري و . . .  و با موي صاف يا پشمالو يا دم جارو و . . . يافت ميشود. از نژادهاي فوق عمومي ترين همستر جهت نگهداري همستر طلايي است. در طبيعت وحش همستر طلايي داراي پوشش كوتاه، ضخيم و به رنگ قهوه اي مايل به قرمز ميباشد. همسترهاي اهلي براي اولين بار از يك نر و دو ماده خواهر در سال ١٩٣١ از سوريه به انگلستان منتقل گرديد.

  موقع انتخاب همستر به رفتار و شرايط آنها بخوبي دقت كنيد. از خريد همسترهايي كه بي حال و ساكت مي باشند اجتناب ورزيد و آنها بايد زبل، كنجكاو و فعال باشند (البته در ساعت بيداري يعني غروب به بعد). پوشش بدني بايد صاف و چشم ها تميز باشند. نفس كشيدن حيوان نبايد صدادار و با زحمت صورت گيرد. اگر متوجه شديد در درون قفس يكي از همسترها به اسهال يا بيماري تنفسي دچار شده است آن را قرنطينه كنيد زيرا همه همسترها در درون آن قفس در معرض يك بيماري واگير دار قرار ميگيرند.

 

 

2) خانه همستر

سه نوع خانه براي همستر رايج ميباشد. قفس هاي سيمي، قفس پلاستيكي و آكواريوم.

۱- قفس سيمي با ميله هاي افقي با فاصله ۱ تا ۲ سانتي متر براي نگهداري مناسب ميباشد زيرا همستر به بالا رفتن علاقه زيادي دارد و از ميله ها براي بالا رفتن از ديواره استفاده ميكند. از قفس هايي كه كف آنها به صورت شبكه اي و سوراخدار است اجتناب كنيد چرا پاي او در آنها گير كرده و حيوان در اين قفس راحت نيست و تميز كردن اين قفس ها نيز مشكل است.

۲- قفس هاي پلاستيكي كه معمولاٌ با تجهيزات ديگري همراه است. اين قفس ها خارجي بوده و ضمن گران بودن براي شرايط آب و هوائي گرم و خشك ايران مناسب نيستند. لانه هاي پلاستيكي با چندين تونل و محل خواب نيز مناسب ميباشند و حيوان ميتواند از آن براي ورزش و تفريح استفاده كند ولي ضمن برخورداري از ايراد فوق، تهويه هوا و نظافت آن مشكل است. بعلاوه بسياري از همسترهاي طلائي بزرگتر از آن هستند كه در تونلها جاي گيرند ولي براي همسترهاي كوتوله مشكلي پيش نخواهد آمد. به اين نكته نيز توجه داشته باشيد كه محل سكونت اين حيوان بايد آنقدر محكم باشد كه در مقابل جويدن مقاومت كند و بعضا لانه هاي پلاستيكي به راحتي توسط آنها جويده خواهد شد.

۳- نوع رايج تر و ارزانتر قفس همستر در ايران آكواريوم است و تميز كردن آن نيز راحت است. اما گردش هوا در آن كمتر بوده و همچنين اين فرصت را به حيوان نمي دهد كه ازديواره ها بالا رود. يك درپوش نيز براي ممانعت از خروج همستر از آكواريوم و همچنين جلوگيري از دسترسي ديگر حيوانات خانگي به آن نياز مي باشد. "دنياي همستر" اقدام به طراحي انواع جديدي از اين آكواريم ها نموده است كه به تجهيزات مناسب از قبيل چرخ و فلك، سرسره، تونل و نردبان و اتاق بالا مجهز است. دو مدخل جريان هوا در دو طرف پيش بيني شده است.

 

3) نگهداري از همستر

همستر حيواني آرام و ساكت است و نگهداري از آن كار سختي نيست. نگهداري از اين حيوان مانند ساير حيوانات خانگي باعث شادابي روح و تمدد اعصاب مي گردد و سرگرمي مناسبي براي كودكان و سالمندان (براي جلوگيري از افسردگي) است .

براي نگهداري از همستر ميتوان از يك قفس يا آكواريوم استفاده كرد. بستر بايد ماده جاذب الرطوبه مثل خاك اره، كاه، پوشال كولر، ماسه بادي مخلوط و ... باشد. استفاده از روزنامه و پارچه پشمي بسيار مضر است.

بهتر است آكواريوم دور از جريان مستقيم هوا و در يك دماي ثابت و معتدل (دماي 20- 24 درجه و رطوبت 60-50 درصد) قرار گيرد و همواره يك تكه چوب يا شاخه بريده در آكواريوم باشد زيرا حيوان به وسيله آن دندان هاي خود را ميتراشد.

همستر در طول روز بيشتر ميخوابد و اكثراً شب ها فعاليت دارد. اگر در شب دما پايين آيد همستر بي هوش شده و و شايد به خواب زمستاني فرو رود. در طول روز هم آكواريوم در جريان مستقيم تابش نور خورشيد نباشد زيرا چشمان اين حيوان براي نور ساخته نشده است.

قفس همستر بايد هفته اي 2 بار بصورت موضعي و 2 هفته يكبار بطور كلي تميز گردد و غذاهاي فاسد نشدني كه حيوان انبار كرده است دوباره سر جايش برگردد چون همستر حيوان تميز و مرتبي است.

همستر حيواني است كه به تنهايي زندگي آرام و راحتي دارد و نيازي به جفت ندارد و در صورتي كه جفت باشند همواره به درگيري و جنگ ميپردازند مگر اينكه از نوزادي در كنار هم باشند. هم چنين توصيه مي شود در صورت تمايل به نگه داشتن دو همستر در كنار هم از دو همستر هم جنس استفاده شود.

 

4) بستر سازي

اغلب از تراشه چوب براي پوشاندن كف قفس استفاده ميشود ولي بايد از تراشه سرو اجتناب نمود. درخت كاج نيز بدليل امكان ترشح مواد تحريك كننده و معطر مناسب نميباشد. خرده هاي چوب درخت اشنگ يا ديگر درختان جنگلي براي استفاده در كف قفس بهتر است. ميتوانيد به نجاري محل خود مراجعه و مقداري خرده چوب بگيريد (معمولاٌ رايگان است اما مي توانيد انعام كوچكي به شاگرد نجار بدهيد). خرده هاي چوب را كف قفس بريزيد و لازم است هر دو هفته يكبار عوض شوند. از آنجا كه همسترها معمولا از گوشه قفس خود براي دسشوئي استفاده ميكنند تميز كردن آن قسمت بصورت مداوم (چند روز يكبار) به تميز ماندن محل زندگي آنها كمك ميكند. همسترها دوست دارند در زمين تونل حفر كنند بنابراين عمق پوشش كف بايد آنقدر باشد كه حيوان بتواند درون آن تونل حفر كند (۵ سانتي متر و بيشتر).

  لازم است مكان قفس در خانه در محل مناسب انتخاب گردد. معمولاٌ در صورتي كه قفس در بلندي قرار گيرد براي همسترها خوشايندتر است. از آنجا كه همسترها شبگرد هستند محل زندگيشان در روز بايد ساكت باشد. قفس بايد دور از تابش مستقيم آفتاب و منابع گرما بوده و بهتر است حدود نيم متر بالاتر از سطح زمين بر روي تاقچه يا يك ميز باشد. 

 

 

5) لوازم زندگي

يك فضاي بسته به عنوان آشيانه در گوشه اي از قفس براي همستر مطلوب ميباشد كه ميتوان از يك جعبه مقوايي براي اينكار استفاده نمود و هر چند وقت يك بار عوض شود. كف جعبه را ميتوانيد با چيزي نرم مثل دستمال كاغذي بپوشانيد. مواد كف اين جعبه بايد حدود يك بار در ماه عوض شود. عوض نمودن بيشتر باعث برهم زدن آرامش همستر خواهد شد. بازرسي منظم جعبه و برداشتن مواد غذائي كه حيوان ذخيره نموده و در حال فاسد شدن است ميتواند به بهداشت بيشتر قفس كمك كند.

 به همستر بايد فرصت جويدن و ورزش كردن داده شود. تقريبا تمام همسترها با شوق و ذوق از يك چرخ و فلك مخصوص همستر استقبال ميكنند. مقداري تونل و لوله (مثل لوله دستمال توالت) نيز مفيد است. شاخه هاي تازه درختاني مانند بيد و درختهاي ميوه كه براي آنها از سموم ضد آفت استفاه نشده است و جعبه هاي كوچك مقوائي براي جويدن و بالا رفتن مناسب هستند.

  براي آبخوري حيوان نيز ميتوان از يك بطري با سري كه بتواند حيوان به راحتي از آن آب بخورد استفاده نمود. بدينوسيله آب حيوان تميز مانده و نميتواند ظرف آب را سرازير نمايد. همستر نياز كمي به آب دارد و چنانچه در رژيم غذائي او سبزي قرار گيرد كافي ميباشد. آب زياد براي حيوان خطر مرگ دارد. يك ظرف غذاي كم عمق از سراميك يا چيني بهترين انتخاب براي ظرف غذاي همستر مي باشد تا حيوان نتواند ظرف را برگرداند. تميز نمودن چنين ظرفي نيز راحت تر است.

 

6) رژيم غذايي همستر

براي رژيم غذائي همستر ميتوان از غذاهاي آماده موجود در بازار استفاده نمود كه معمولا بصورت مخلوطي از دانه گياهان يا بصورت يك جيره غذايي به شكل گلوله هاي كوچك و يكدست درون بسته بندي آماده مي باشد (البته در ايران هنوز غذاي مخصوص همستر بصورت آماده وجود ندارد و از پلت آماده براي پرندگان استفاده ميشود). جيره آماده گلوله اي از نظر مواد غذائي متعادل است اما همستر نميتواند دانه هاي مورد علاقه خود را دست چين كند و به همين دليل اين غذا در بعضي مواقع حيوان را دلزده كرده و بعضي از همسترها اصلا آنرا نمي خورند. دانه هاي مخلوط آماده معمولا از طرف او بهتر پذيرفته مي شوند و پايه خوبي براي رژيم همستر مي باشد. ولي مواظب باشيد از غذايي كه تنها شامل دانه گياهان است اجتناب كنيد بلكه غذا بايد شامل مواد مختلفي مثل سبزيجات خشك نيز باشد. از اين غذاي آماده براي حيوان بيش از اندازه نريزيد چرا كه با اين كار حيوان دانه هاي مورد علاقه اش را دست چين نموده و باقيمانده غذا را نمي خورد. اين ايده خوبي است كه در هر زمان مقدار كمي غذا بريزيم و اجازه دهيم همستر تقريبا ظرف غذاي خود را قبل از اينكه دوباره غذا بريزيد خالي كند. علاوه بر اين ، به غذاي حيوان بايد تكه هاي كوچكي از سبزيجات و ميوه هاي تازه بعنوان مكمل غذايي افزوده شود. همچنين خوب است بعضي مواقع يك غذاي سفارشي مثل كرم ، جيرجيرك يا يونجه خشك به همستر داده شود. همچنين بعضي مواقع مي توان مقداري ماست تازه يا تكه اي مرغ پخته به حيوان داد. از دادن لوبياي نپخته ، چشم سيب زميني، سيب زميني سبز ، گوجه فرنگي ، سير ، شكلات و هر غذاي حاوي شكر و نمك خودداري ورزيد.

 

  7) دست آموز كردن و لمس همستر

برقراري ارتباط لازمه نگهداري از هر حيواني است و بهترين زمان براي برقراري ارتباط هنگام غذا دادن به حيوان است (بهترين زمان براي غذا دادن به همستر صبح زود و يا هنگام غروب است). نخست يك تخمه به او بدهيد. ابتدا خجالت ميكشد سپس آرام آرام شروع به شكستن ميكند. بعد از آن دست را به آرامي وارد آكواريوم كرده و پشت گردنش را لمس كنيد و بازي كنيد. پس از رضايت حيوان را در دست بگيريد. اين كار را حداقل روزي 3 بار انجام دهيد زيرا همستر ها به بازي كردن علاقه زيادي دارند.

هيچگاه همستر را از بالا رها نكنيد زيرا دست و پايش به راحتي ميشكند. هم چنين بيدار كردن همستر و ترساندن آن موجب ناراحتي او ميشود و اين امكان وجود دارد كه همستر دست شما را گاز بگيرد ولي گاز گرفتن معمولا بر اثر اضطراب و ترس او مي باشد. چنانچه حيوان را با آرامي و ملايمت همراه با مقداري باج دهي (مثلاٌ دادن مقداري غذاي مورد علاقه موقع و در دست گرفتن) معمولا بر كمرويي و تمايل گزندگي آن غلبه ميكنيد. همچنين همستري كه بدليل محيط نامناسب زندگي و يا صداهاي اضافي تحت فشار قرار دارد اغلب اوقات آشفته بوده و تمايل گاز گرفتن در او بيشتر است. كار كردن بر روي حيوان براي اهلي و دست آموز كردن او را فقط در هنگاميكه حيوان از لانه خود بيرون مي آيد انجام دهيد. بيدار نمودن همستر ميتواند باعث عصبانيت و بدخلقي او گردد.

همستر بخوبي با شما انيس ميشود. ابتدا به همستر اجازه دهيد به محيط جديد خو بگيرد. زماني كه آرام به نظر رسيد شروع به گذراندن وقت خود در اطراف قفس نمائيد و به آرامي با حيوان صحبت نمائيد تا به صداي شما عادت نمايد. هنگامي كه در حضور شما احساس راحتي نمود با دست خود شروع به دادن مقداري غذاي خوشمزه (مثل تخمه آفتابگردان- كشمش يا هر خشكبار ديگر) به او نمائيد. هنگاميكه غذا را با خوشي از دست شما گرفت شما ميتوانيد تلاش خود را براي گرفتن اوشروع كنيد. اجازه دهيد كف دست شما راه برود. زمان براي اين پيشرفت متغيير است و مخصوصا به سن حيوان بستگي دارد. همستر شما ممكن است براحتي بپذيرد كه شما او را در دست گيريد و يا ممكن است يك ماه يا بيشتر طول بكشد.

 

8) روش گرفتن همستر

بهترين روش براي گرفتن اين است كه اورا در كف دست قرار داده و دست ديگر را به آرامي روي پشت آن قرار دهيد تا از پريدن به بيرون و آسيب احتمالي جلوگيري كنيد. بويژه در ابتدا بهتر است حيوان را بالاي دامنتان يا يك سطح نرم نگهداشته تا در صورت پرش يا سقوط آسيب نبيند. به او اجازه دهيد تا ازيك دست به دست ديگر خزيده تا بتدريج در دستتان احساس راحتي كند.

 

9) چگونه همستري را كه اهلي نيست بگيريم

اگر مي خواهيد همستري را كه هنوز اهلي نشده بگيريد يك قوطي يا فنجان روبروي حيوان قرار داده سپس حيوان را با ملايمت درون آن برانيد و به اين وسيله حيوان را انتقال دهيد. اغلب همسترها براي حس كنجكاوي درون فنجان خواهند رفت. در صورت لزوم اگر ميخواهيد همستري را در دست گيريد كه احتمال دارد گاز بگيرد ميتوانيد از دستكش استفاده كنيد. البته دقت كنيد كه دستكش زبر نبوده و حيوان در اثر گرفته شدن با دست دچار اضطراب نگردد.

 

 

10) ضد همستر كردن محيط

اگر تصميم داريد به همستر خود اجازه دهيد گاهاٌ از قفس خود خارج شود بايد اتاق خود را ضد همستر نمائيد. ابتدا مطمئن شويد هيچ چيزي كه حيوان بتواند داخل آن شده و شما قادر به بيرون آودن او از آنجا نباشيد وجود ندارد (از قبيل زير تخت يا يك فضا تنگ بين اسباب و اثاثيه خانه). همستر بايد در يك فضاي كوچك كه قابليت فرار نداشته باشد محدود گردد و گرنه ممكن است براي گرفتنش دچار دردسر شويد. مطمئن شويد كليه سيم هاي برق دور از دسترس حيوان هستند. مطمئن شويد هيچ چيز كه بتواند به همستر آسيب برساند(از قبيل گياهان سمي) وجود ندارد. ضمنا هر چيزي را كه نمي خواهيد همسترتان بجود از دسترسش دور نگاه داريد چون ممكن است پس از مدتي با نرمه هاي تشك و پتوي خود كه جويده شده است موجه شويد. در اينصورت اگر باباي خونه هستيد و خانمتان از اين موضوع بي اطلاع است بهتر است سريعاٌ نسبت به امحاء دسته گلي كه به آب داده ايد اقدام كنيد. lol

 

11) فرار طولاني

بعضي اوقات بدون اطلاع شما همستر از قفس خود خارج ميشود. البته اين موضوع در مورد قفس هاي آكواريم كمتر اتفاق مي افتد. براي گرفتن حيوان ميتوانيد بدين گونه عمل نمائيد: يك سطل را در گوشه اي كه احتمال ميدهيد حيوان رفت و آمد كند قرار دهيد. كف سطل يك ملحفه انداخته  سپس درون سطل مقداري غذاي مورد علاقه او را بگذاريد. يك چوب را برداشته يك سر آن را بر زمين و سر ديگر آنرا بر لبه سطل بگذاريد. بدين گونه حيوان براي خوردن غذا از چوب بالا رفته و وقتي درون سطل افتاد ديگر نميتواند خارج شود. اين نيز ايده خوبي است كه درب قفس حيوان را باز گذاشته و مقداري غذا درون قفس بگذاريد. مراقب قفس باشيد تا هنگاميكه حيوان براي تغذيه وارد قفس شد درب قفس را ببنديد.

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

دوران بارداري

 همستر شما در دوران بارداري نياز بيشتري به مراقبت دارد

در رژيم غذايي همستر مادر بايد دقت بيشتري شود و لبنيات و تخم مرغ هم به آن بايد اضافه كرد و مقدار جيره غذايي را نيز بايد بيشتر كرد و اگه يك كمي فرني يا شير برنج به آن بدهيد در شير دهي نيز موثر است و سلامت بچه ها را تضمين مي كنيد شما حداكثر ميتوانيد تا 10 الي 12 روز بعد از حاملگي به همستر حامله دست بزنيد و بعد از آن بايد آن را به حال خود بگذاريد تا جايي براي زايمان پيدا كند بهتر است قبل از 10 روز جاي همستر را خودتان آماده كنيد. در موقع زايمان همستر ماده در دور قفس شروع به گردش مي كند تا جايي پيدا كند بهتر است در يك بشقاب كوچك مقداري دستمال كاغذي بريزيد و از قبل در اختيارش بگذاريد

تا عمليات زايمان شروع شود.اين دوره 15 الي 18 روز طول مي كشد

توجه: اگر در دوران بارداري به هيچ وجه نبايد همستر نر و يا ديگر همستر هها كنار همستر مادر باشد.

 

تولد

همستر ها در موقع زايمان كه معمولا نصفه شب ها و چند ساعت مانده به سپيده دم به آرامي شروع به زايمان ميكنند و هر بجه را منصفانه بعد از به دنيا آوردن در گوشه اي مي گذارد بعد از اينكه آخرين بچه به دنيا آمد در گوشه اي مي نشيند و هر بچه را به سرعت

نظافت مي كند معمولا 2 الي 12 بچه بدنيا مي آيد

توجه: اگر در قفس همستر مادر هي دست كاري كنيد و يا بترسانيدش به بيماري بچه خواري دچار ميشه و بلا فاصله بعد از زايمان بچه ها را مي خورد. الته اگر بچه اي ضعيف باشد هم ممكن است توسط مادر خورده شود.

 

بچه ها

 بعد از به دنيا آمدن بچه ها بايد آب و غذاي فراوان در اختار همستر مادر قرار بديد باز هم تاكيد مي كنم كه لبنيات فراموش نشه چون براي شير دهي مناسب است . خانه همستر مادر بايد در جايي آرام و گرم و دور از سايرين باشد البته گرماي زياد باعث مرگ همستر ها مي شود. دوره از شير گرفتن 21 روزگي است

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

۴- همستر چيني(Chinese Hamsters): به علت شباهت زيادش به موش و همچنين حالت تهاجمي و مشكل بودن تكثير در اسارت طرفداران زيادي ندارد.لاغر و بسيار كشيده و داراي دُمي بلند است كه تشخيص آن را بسيار آسان كرده است.


۵- سفيدهاي زمستاني(Winter Whites) يا Campbell: گونه اي شاخص كه من در هيچ مقاله فارسي نامي از آن نديده ام!!سر بزرگتري نسبت به بقيه همسترها دارد و اين مشخصه چهره اي جالب و كاريكاتوري به وي داده.اين گونه و گونه سوري تنها همسترهائي هستند كه توانائي افزايش حجم مو در هنگام زمستان را دارند مسئله اي كه متاسفانه در اسارت به ندرت اتفاق مي افتد.متاسفانه گونه سفيدهاي زمستاني را هم در ايران نداريم.


و اما همستر آلبينو : نژاد مستقلي محسوب نمي شود. در واقع به همسترهاي چشم قرمز آلبينو مي گويند كه معمولا هم سفيد رنگ هستند! در حقيقت ويژگي آلبينو (چشم قرمز يا نارنجي) در اغلب حيوانات خانگي ديده مي شود. مثل خرگوش و گربه

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

ر خلاف تصور عموم مردم ۵ گونه همستر در دنيا وجود دارد كه البته يك دسته خود به گونه هاي كوچكتري دسته بندي مي شوند.

۱- همستر سوري(Syrian Hamsters) يا golden hamster : اين معمول ترين گونه همستر موجود در ايران است چراكه بيشترين سازگاري را با شرايط آب و هوائي ما دارد.تشخيص اين گونه بسيار راحت است.كشيده تر و لاغرتر از همتايان ديگر خود است و همچنين چشمان ريزتري دارد.(در بخش مقايسه نژادهاي مختلف گونه هاي مختلف همستر را از هر جهت مقايسه خواهيم كرد و تشخيص آنها از هم در آن بخش آسانتر خواهد بود).اين گونه به سه دسته كلي تقسيم مي شود.

الف)مو كوتاه(Short Hair): تعداد زيادي از آن را در اينجا ديده ايم حتي در مولوي!اين دسته تنوع رنگي زيادي دره و در رنگهاي سفيد،كرم،مشكي،خاكستري،طلائي،قهوه اي و يا تركيبي از اين رنگها موجودست.


ب)مو بلند(Long Hair): اين گونه از همستر سوري هم خوشبختانه در اينجا كمياب نيست.


ج)فري و پشمالو(Rex): حجم موهايش بسيار بيشتر از همستر سوري مو بلند است و ظاهري آشفته دارد كه به ندرت اينگونه را در ايران ديده ام.

 

۲- همستر كوتوله روسي(Dwarf Russian Hamsters) يا dzungarian:مشخصه اصلي اين گونه كوتوله و چاق بودن و داشتن چشمان درشت است.با آب و هواي سرد سازگاري بهتري دارد.تعداد كمي از اين همسترها در ايران هستند و اغلب اصيل نبوده و از تركيب دو نژاد روسي و سوري به وجود آمده اند با اين حال به دليل منحصر به فرد بودن  گرانتر هستند.


۳- همستر كوتوله روبوروفسكي(Dwarf Roborovskis Hamsters): كوچكترين گونه شناخته شده همستر در دنياست.(قد بالغ: فقط ۵ سانتي متر!).به دليل طولاني بودن دوره بارداري،تكثير دشوار در اسارت و تعداد كم توله ها در هر زايمان گرانترين گونه همستر مي باشد.اين گونه را در ايران نداريم.


دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

جنسيت ، جفت گيري و تخم گذاري در ايگوآنا

جنسيت
تشخيص جنسيت در ايگوآناهاي جوان بسيار دشوار است. در سن 6 ماهگي تفاوتهاي جسمي ظاهر شده و به سادگي مي توان نر و ماده بودن اين خزنده را از هم تفكيك داد.



نرهابه طور عمومي سايز و وزن نرها از ماده ها بيشتر است و در مناطق مختلف متفاوت است. نرها در زير گونه برجستگي بزرگي دارند كه به آن فلس بشقابي مي گويند و تا 3سالگي رشد نمي كند.
جمجمه و فك نرها نسبت به ماده ها بزرگتر مي باشند.



در زير رانهاي آنها خلل و فرج هاي برجسته اي به چشم مي خورد كه در مجاور مخرج قرار دارند كه در دوران جفت گيري مادۀ مومي شكل و بو داري از آنها خارج مي شود كه به وسيله آن ايگوآناي نر بر روي شاخه ها و صخره ها علامت گذاري كرده و نظر ماده ها را به سمت خود جلب مي كند.



غبغب گاوي در نرها بلند تر و بزرگتر است. آلت تناسلي در نرها از 14 تا 16 ماهگي شروع به رشد كرده و قابل رويت مي شود، قبل از اين زمان براي تشخيص جنسيت مي توانيد در 11 ماهگي با لمس كردن زير دم در قسمت آلت تناسلي برجستگي كوچكي را احساس كنيد كه دال بر نر بودن ايگوآنا است. ايگوآناها تيغ هايي در پشت گردن دارند كه به تاج پشتي معرف است اين تاج در نرها بلند تراست. در ايگوآناهايي كه از سوء تغذيه رنج ميبرند اين تاج از رشد خوبي برخوردار نمي باشد. كيست چربي كه بر روي سر قرار دارد در ايگوآناي نر برجسته تر مي باشد. 




ماده ها: ماده ها داراي جثه، جمجمه، كيست چربي و فلس بشقابي كوچكتري نسبت به نرها مي باشند و در زير ران خلل و فرج ندارند. تاج پشت گردن و غبغب گاوي در ماده ها كوتاه است و يا فاقد آن مي باشند. 





مرحلۀ بلوغ جنسي
بلوغ جنسي در ايگوآنا از 1 سالگي آغاز مي شود، در اين دوران شرايط محيطي بسيار تاثير گذار مي باشد. در طبيعت ايگوانا ها زود تر به سن بلوغ مي رسند در صورتي كه در اسارت بلوغ طولاني تري دارند زيرا رطوبت و گرماي مناسب و نور كافي كمتر در اين شرايط براي ايگوآناها مهيا مي شود. در اين زمان ايگوآناها آمادۀ جفت گيري مي شوند. بلوغ جنسي همراه با تغيرات زيادي مي باشد. اين تغيرات هم جسمي است و هم رفتاري. و صاحبان ايگوآنا بايد در بارۀ اين تغييرات اطلاعات كافي داشته، خود و شرايط محيطي را براي اين تغييرات آماده سازند.
ايگوآناي نر در فصل جفت گيري
در اين زمان دارندگان ايگوآناهاي نر بايد خود را براي يك سري مشكلات آماده سازند، يكي از اين مشكلات خشمگين شدن بيش از حد اين خزنده مي باشد صاحبان بايد بدانند كه بعد از بالغ شدن، ايگوآناي آنها هر هفته يا هر ماه و هر سال اين رفتار خشن را از سرمي گيرد و صاحبان مي توانند با مهيا ساختن شرايطي مناسب پرخاشگري آنها را تحت كنترل در آورند. يكي از دلايل اين سختگيري و بد رفتاري در نرها به علت تغييرات داخلي در فصل جفت گيري است. بعضي از نرها در اين فصل خيلي خطرناك و آسيب رسان مي شوند و اين را با حركات تند و سريع بدن، حمله كردن، گاز گرفتن، چنگ زدن و با دم شلاق زدن نشان مي دهند. دليل ديگر اين خشونت حساس شدن بيش از حد ايگوآناي نر نسبت به محافظت از ايگوآناي ماده و حفظ و توسعه قلمرو مي باشد.



زماني كه ايگوآناي نر در حال جفت گيري است از پشت پوست گردن ايگوآناي ماده را گاز مي گيرد كه اين گاز گرفتن عصبي نبوده بلكه نوعي ابراز علاقه به ايگوآناي ماده مي باشد.
بايد دارندگان ايگوانا اين مطلب را بپذيرند كه اين خزنده در اصل به حيات وحش تعلق دارد و اين رفتار جزئي از طبيعت و غريزه اين حيوان مي باشد. 
اگر دارندگان ايگوآنا ارتباط خوبي با حيوان خود برقرار سازند و اطمينان ايگوآنا را بدست آورند و در فصل جفت گيري محيطي امن و دور از صدا هاي ناگهاني و ايگوآناهاي نر ديگر براي آن فراهم سازند در به آرامش رساندن اين حيوان بسيار موثر خواهد بود. البته ممكن است تمام اين امكانات براي ايگوآنايي فراهم باشد و باز رفتار خشونت آميز از خود نشان دهد، به اين نكته توجه داشته باشيد كه هر ايگوآناي نر در هر دورۀ جفت گيري توانايي بارور سازي 15تا18 ايگوآناي ماده را دارا مي باشد (معمولاً يك روز جفت گيري مي كنند و يك روز استراحت ) و نداشتن ماده يكي ديگر از دلايل خشونت اين حيوان مي باشد شما براي حل اين مشكل احتياج به 15 ايگوآناي ماده نداريد بلكه مي توانيد عروسكي هم جثه آن در اختيار ايگوآنا قرار دهيد.



شايان ذكر است تعداد زيادي از ايگوآناهاي نر در فصل جفت گيري هيچ خشونتي از خود نشان نمي دهند و بسيار آرام و مطيع رفتار مي كنند اما بهتر است صاحبان اين مطالب را دانسته و خود را براي اين شرايط آماده سازند. 
صاحبان وقتي متوجه اين حالات در ايگواناي خود مي شوند ممكن است به عقيم كردن آن فكر كنند ولي بايد به آنها توصيه كنم كه اصلا به اين موضوع فكر نكنند زيرا اين عمل عملي بسيار سخت و مخاطره آميزي براي ايگوانا محسوب مي شود و بيشتر دامپزشكان آن را انجام نمي دهند. و بايد اين مطلب را بدانيد كه در بسياري از ايگوآناهاي نر عمل عقيم سازي همراه با خشونت بيشتري بوده زيرا غدد جنسي ايگوآناها هورمون تست سترون توليد نمي كند و حيوان نمي تواند بر اعصاب خود كوچكترين كنترلي داشته باشد. 
تغيرات ديگري كه در ايگواناي نر در اين فصل مشاهده مي شود، تغيير رنگ بدن كاهش آب بدن، بي اشتهايي و كاهش وزن است و اختلال در انجام عمل دفع، كه به علت كاهش مصرف آب و غذا و فراموشي موقتي كه در اين دوران براي ايگوآنا به وجود مي آيد عمل دفع در دراز مدت صورت مي گيرد و حجم زيادي از روده اشغال شده و در هر با ر دفع مزاج، فضاي زيادي از محيط زندگي خود را آلوده مي سازد كه صاحبان بايد به اين شرايط توجه داشته و محيط را پاكيزه سازند. 

ايگوآناي ماده در فصل جفت گير
ايگوآناي ماده اي كه از لحاظ جسماني در سلامت كامل باشد حتي اگر جفتي نداشته باشد باز عمل تخم گزاري را انجام مي دهد. در مدت آبستني غذاي ايگوآناي ماده كم مي شود و اين بي اشتهايي باعث لاغر شدن موضعي دم و دست و پاي حيوان مي شود و شكم بعلت رشد تخمها متورم و برجسته شده و شكم شكل كروي به خود مي گيرد در اين زمان صاحبان بايد به آهستگي شكم حيوان را لمس كنند زيرا كوچكترين فشار مي تواند باعث شكسته شدن تخمها در فضاي شكم شده و موجب عفونت و مرگ ايگوآناي ماده گردد. بهتر است در اين زمان مكان زندگي ايگوآناي ماده را با بستري نرم بپوشانيد تا در زمان خواب و استراحت به شكم حيوان فشار وارد نشود.





فصل تخم گزاري
آغاز تخم گزاري ايگوآناي ماده در 18 ماهگي است و در هر تخم گزاري 30تا 60 تخم توليد مي شود، تخمها نارنجي روشن بوده و 5/1 سانتيمتر مي باشند. ايگوآناي ماده تخمها را در خاك دفن كرده و بر روي آن مي خوابد و بعد از 2 ماه و 10 روز نوزادان از تخم بيرون مي آيند و با مدفوع ايگوآناي مادر تغذيه مي شوند، اين تغذيه براي ايگوآناهاي نوزاد بسيار حياتي است و باعث ايمن سازي بدن آنها در برابر باكتريها و انگل ها مي باشد. اين تخم گزاري هر سال در فصل تابستان آغاز مي شود. صاحبان ايگوآنا بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه تغييرات ناگهاني آب و هوا، شهر يا كشور و نا مناسب بودن شرايط زيست محيطي و تغذيه، فشار هاي عصبي و بيماري مي تواند باعث تاخير در زمان تخم گزاري گردد.
در عكسهاي زير وضع ظاهري حفرۀ شكم را در ايگوآناي ماده مشاهده مي كنيد. عكس اول در اوايل آبستني گرفته شده است و عكس سمت دوم در اواخر آبستني گرفته شده و نشان مي دهد كه تخمها حجم وسيعي از شكم را احاطه كرده اند .





در بيشتر ايگوآناهاي ماده تغييرات فيزيكي به خوبي قابل رويت هستند اما در بعضي از ايگوآناها ممكن است تغييرات شكم ديده نشود در اين زمان به علت اشغال شدن حجم وسيعي از حفرۀ شكم حيوان به صورت محسوسي بي اشتهايي و لاغر شده و مي توان به آبستني ايگوآنا پي برد، بهتر است در زمان مشاهدۀ اين تغييرات ظاهري با دامپزشك مشورت كرد و به طور دقيق از آبستن بودن ايگوآنا آگاه گرديد. 
در زمان آبستني ايگوآناي ماده براي ساخته شدت پوست تخمها به كلسيم زيادي احتياج دارد و امكان به وجود آمدن بيماري (MBD ) در اين زمان براي ايگوآناي ماده بسيار زياد است. مصرف كلسيم و مولتي ويتامين مينرال بسيار توصيه مي شود.صاحبان در اين زمان بايد تغييراتي در جيرۀ غذايۀ ايگوآناي آبستن ايجاد كنند، در اين دوران بهتر است حجم غذا افزوده و از گياهان و ميوه هاي آبدار و داراي كلسيم بالا بيشتر استفاده گردد.

لانه گزيني 
در زمان آبستني، صاحبان مشاهده خواهند كرد كه ايگوآناي ماده پي در پي در حال پنجه كشيدن به اطراف محل زندگيش مي باشد و اين عمل به علت ساخت غريزي لانه مي باشد. ايگوانا دوست دارد در اين زمان در خاك تونل حفر كرده و تخمها را در آن دفن كند به همين سبب ساعتها به اين كار مي پردازد تا لانه اي مناسب مهيا سازد. بهتر است صاحبان در اين زمان جعبه اي محكم و پلاستيكي به طول 5/91 تا 183 سانتيمتر و عمق 65 سانتيمتر را از خاك نرم و يا ماسه پر كرده و در اختيار ايگوآناي ماده قرار دهند، لبه هاي جعبه نبايد تيز و برنده باشند و خاك بايد تميز و عاري از هر گونه آلودگي و يا اشياء تيز و برنده باشد. 
ممكن است بعضي از دارندگان ايگوآنا كه مايل به تكثير اين حيوان نيستند به اين فكر برسند كه اگر آشيانه مناسب براي ايگوآناي آبستن فراهم نكنند ايگوآناي آنها از تخم گزاري صرفه نظر كنند، بله اين تصور كاملاً درست مي باشد و بسيار خطرناك است زيرا ايگوآناي ماده تخمها را در شكم نگاه مي دارد و تخمها در بدن فاسد شده و باعث مرگ حيوان مي شود.

مشكلات تخم گزاري
زمان تخم گزاري در ايگوآنا ساعتها به طول مي انجامد در اين زمان تخمها با فاصله اي كم از بدن ايگوآنا خارج مي شوند. در بعضي از مواقع ديده شده كه يك تخم در بدن ايگوآنا چرخيده و مانع خروج تخمهاي ديگر شده در اين زمان فشار زيادي توست ايگوآنا براي خروج تخمها وارد مي شود كه براي حيوان خطرناك بوده و باعث شكسته شدن تخم در بدن و يا در رفتگي استخوان لگن ميشود و همراه با مرگ كاذب(رخوت و بي تحركي ) مي باشد. در اين شرايط هرچه سريع تر بايد به دامپزشك مراجعه شود و با انجام عمل عقيم سازي و خارج كردن تخمدانها ايگوآنا را از مرگ نجات داد. اين عمل بسيار مهم و مخاطره آميز مي باشد به همين دليل بايد از دامپزشكي كمك خواست كه متخصص خزندگان است و در اين زمينه مهارت كافي را دارا باشد. 
اگر فردي از ايگوآناي ماده عقيمي نگهداري ميكند بايد اين را به خاطر داشته باشد كه هر ساله در زمان تخم گزاري ايگوانايش آبستني كاذب خواهد داشت كه همراه با تمام حالات و تغييرات آبستني مي باشد.
در تصوير زير ايگوآناي ماده اي را مشاهده مي كنيد كه دوره آبستني سختي داشته و عمل عقيم سازي بر روي آن انجام گرفته و بخوبي برش و بخيه را بر روي شكم ديده مي شود. و در تصوير ديگر تخمها را در دو تخمدان مشاهده مي كنيد كه به علت بالا بودن تعداد و جثۀ كوچك ايگوآنا از بدن خارج شده است.

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391
دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

سن و سايز ايگوآنا

سن و سايز ايگوآنا


افرادي كه به تازگي با ايگوآنا آشنا شده اند و تصميم به نگهداري از اين حيوان در منزل دارند بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه ايگوآنا حيوان درشت جثه اي است شايد زماني كه براي خريداري اين خزنده به حيوان فروشي مراجعه مي كنند با موجودي ظريف و كوچك روبرو شوند و تصور كنند نگهداري از آن در منزل بسيار آسان است در صورتي كه اين تفكر كاملا اشتباه است زيرا جثه اين حيوان در زمان رشد كامل به 2 متر مي رسد، كه نگهداري از آن احتياج به محيطي وسيع دارد. و هرچه محيط زندگي ايگوانا بزرگتر و شرايط نگهداري بهتر باشد ميزان رشد اين خزنده بيشتر و سريعتر مي شود.


بيشتر افرادي كه از ايگوآنا نگهداري مي كنند زماني كه به اين بخش مي رسند شايد متعجب شوند و اين سئوال برايشان پيش آيد، كه چرا سايز و وزن ايگوآناي آنها با اين سايز و اندازه هايي كه مطرح شده مغايرت دارد؟


علت نداشتن شرايط مناسب زيستي و تغذيه اي است، هرچند شما بعد از خريداري اين خزنده شرايط مناسبي براي آن فراهم كرده باشيد اگر در آن زمان (زمان نگهداري توست فروشنده) سن حيوان شما بيشتر از 6 ماه باشد به سختي مي توانيد ايگوآناي خود را به رشد طبعي برسانيد. زيرا بسياري از افرادي كه دلال حيوانات هستند تعداد كثيري از اين خزنده ها را در شرايط نامناسب وارد كشور كرده و در محيط هاي كوچك بدون نور و دماي مناسب نگهداري مي كنند و اكثر اين ايگوآناها دچار سوء تغذيه مي شوند. بهتر است در زمان خريداري ايگوآنا به فكر خريدي ارزان نباشيد بلكه سلامت حيوانتان را مد نظر داشته باشيد در غير اين صورت هزينۀ بيشتري را بايد صرف مداواي آن كنيد.
در جدول زير سايز و وزن ايگوآناهايي كه داراي تغذيه سالم بوده و در شرايط مناسب نگهداري و پرورش يافته اند ذكر شده است.

 

وزن (گرم)

 

طول دم (سانتي متر)

طول بدن (سانتي متر)

سن (سال)

 

 

90 گرم

15-23

6/5-9

ابتداي تولد

 

1000-1500

 

15/5-68

5/20-33

1سالگي

2000-4000

 

17/5-19

28-30

2 سالگي

4000-6000

 

76/107

30/5-35

3 سالگي

5000-8000

 

89-122

5/53-41

4 سالگي

10000-15000

 

114/5-152

46-51

5 سالگي

14000-18000

 

127-168

51-56

6 سالگي

15000-20000

 

127-183

56-61

7 سالگي


دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

تعيين جنسيت در ايگوآنا

جنسيت
تشخيص جنسيت در ايگوآناهاي جوان بسيار دشوار است. در سن 6 ماهگي تفاوتهاي جسمي ظاهر شده و به سادگي مي توان نر و ماده بودن اين خزنده را از هم تفكيك داد.

نرهابه طور عمومي سايز و وزن نرها از ماده ها بيشتر است و در مناطق مختلف متفاوت است. نرها در زير گونه برجستگي بزرگي دارند كه به آن فلس بشقابي مي گويند و تا 3سالگي رشد نمي كند.
جمجمه و فك نرها نسبت به ماده ها بزرگتر مي باشند.

در زير رانهاي آنها خلل و فرج هاي برجسته اي به چشم مي خورد كه در مجاور مخرج قرار دارند كه در دوران جفت گيري مادۀ مومي شكل و بو داري از آنها خارج مي شود كه به وسيله آن ايگوآناي نر بر روي شاخه ها و صخره ها علامت گذاري كرده و نظر ماده ها را به سمت خود جلب مي كند.

غبغب گاوي در نرها بلند تر و بزرگتر است. آلت تناسلي در نرها از 14 تا 16 ماهگي شروع به رشد كرده و قابل رويت مي شود، قبل از اين زمان براي تشخيص جنسيت مي توانيد در 11 ماهگي با لمس كردن زير دم در قسمت آلت تناسلي برجستگي كوچكي را احساس كنيد كه دال بر نر بودن ايگوآنا است. ايگوآناها تيغ هايي در پشت گردن دارند كه به تاج پشتي معرف است اين تاج در نرها بلند تراست. در ايگوآناهايي كه از سوء تغذيه رنج ميبرند اين تاج از رشد خوبي برخوردار نمي باشد. كيست چربي كه بر روي سر قرار دارد در ايگوآناي نر برجسته تر مي باشد. 

ماده ها: ماده ها داراي جثه، جمجمه، كيست چربي و فلس بشقابي كوچكتري نسبت به نرها مي باشند و در زير ران خلل و فرج ندارند. تاج پشت گردن و غبغب گاوي در ماده ها كوتاه است و يا فاقد آن مي باشند. 


مرحلۀ بلوغ جنسي
بلوغ جنسي در ايگوآنا از 1 سالگي آغاز مي شود، در اين دوران شرايط محيطي بسيار تاثير گذار مي باشد. در طبيعت ايگوانا ها زود تر به سن بلوغ مي رسند در صورتي كه در اسارت بلوغ طولاني تري دارند زيرا رطوبت و گرماي مناسب و نور كافي كمتر در اين شرايط براي ايگوآناها مهيا مي شود. در اين زمان ايگوآناها آمادۀ جفت گيري مي شوند. بلوغ جنسي همراه با تغيرات زيادي مي باشد. اين تغيرات هم جسمي است و هم رفتاري. و صاحبان ايگوآنا بايد در بارۀ اين تغييرات اطلاعات كافي داشته، خود و شرايط محيطي را براي اين تغييرات آماده سازند.

ايگوآناي نر در فصل جفت گيري
در اين زمان دارندگان ايگوآناهاي نر بايد خود را براي يك سري مشكلات آماده سازند، يكي از اين مشكلات خشمگين شدن بيش از حد اين خزنده مي باشد صاحبان بايد بدانند كه بعد از بالغ شدن، ايگوآناي آنها هر هفته يا هر ماه و هر سال اين رفتار خشن را از سرمي گيرد و صاحبان مي توانند با مهيا ساختن شرايطي مناسب پرخاشگري آنها را تحت كنترل در آورند. يكي از دلايل اين سختگيري و بد رفتاري در نرها به علت تغييرات داخلي در فصل جفت گيري است. بعضي از نرها در اين فصل خيلي خطرناك و آسيب رسان مي شوند و اين را با حركات تند و سريع بدن، حمله كردن، گاز گرفتن، چنگ زدن و با دم شلاق زدن نشان مي دهند. دليل ديگر اين خشونت حساس شدن بيش از حد ايگوآناي نر نسبت به محافظت از ايگوآناي ماده و حفظ و توسعه قلمرو مي باشد.

زماني كه ايگوآناي نر در حال جفت گيري است از پشت پوست گردن ايگوآناي ماده را گاز مي گيرد كه اين گاز گرفتن عصبي نبوده بلكه نوعي ابراز علاقه به ايگوآناي ماده مي باشد.
بايد دارندگان ايگوانا اين مطلب را بپذيرند كه اين خزنده در اصل به حيات وحش تعلق دارد و اين رفتار جزئي از طبيعت و غريزه اين حيوان مي باشد. 
اگر دارندگان ايگوآنا ارتباط خوبي با حيوان خود برقرار سازند و اطمينان ايگوآنا را بدست آورند و در فصل جفت گيري محيطي امن و دور از صدا هاي ناگهاني و ايگوآناهاي نر ديگر براي آن فراهم سازند در به آرامش رساندن اين حيوان بسيار موثر خواهد بود. البته ممكن است تمام اين امكانات براي ايگوآنايي فراهم باشد و باز رفتار خشونت آميز از خود نشان دهد، به اين نكته توجه داشته باشيد كه هر ايگوآناي نر در هر دورۀ جفت گيري توانايي بارور سازي 15تا18 ايگوآناي ماده را دارا مي باشد (معمولاً يك روز جفت گيري مي كنند و يك روز استراحت ) و نداشتن ماده يكي ديگر از دلايل خشونت اين حيوان مي باشد شما براي حل اين مشكل احتياج به 15 ايگوآناي ماده نداريد بلكه مي توانيد عروسكي هم جثه آن در اختيار ايگوآنا قرار دهيد.

شايان ذكر است تعداد زيادي از ايگوآناهاي نر در فصل جفت گيري هيچ خشونتي از خود نشان نمي دهند و بسيار آرام و مطيع رفتار مي كنند اما بهتر است صاحبان اين مطالب را دانسته و خود را براي اين شرايط آماده سازند. 
صاحبان وقتي متوجه اين حالات در ايگواناي خود مي شوند ممكن است به عقيم كردن آن فكر كنند ولي بايد به آنها توصيه كنم كه اصلا به اين موضوع فكر نكنند زيرا اين عمل عملي بسيار سخت و مخاطره آميزي براي ايگوانا محسوب مي شود و بيشتر دامپزشكان آن را انجام نمي دهند. و بايد اين مطلب را بدانيد كه در بسياري از ايگوآناهاي نر عمل عقيم سازي همراه با خشونت بيشتري بوده زيرا غدد جنسي ايگوآناها هورمون تست سترون توليد نمي كند و حيوان نمي تواند بر اعصاب خود كوچكترين كنترلي داشته باشد. 
تغيرات ديگري كه در ايگواناي نر در اين فصل مشاهده مي شود، تغيير رنگ بدن كاهش آب بدن، بي اشتهايي و كاهش وزن است و اختلال در انجام عمل دفع، كه به علت كاهش مصرف آب و غذا و فراموشي موقتي كه در اين دوران براي ايگوآنا به وجود مي آيد عمل دفع در دراز مدت صورت مي گيرد و حجم زيادي از روده اشغال شده و در هر با ر دفع مزاج، فضاي زيادي از محيط زندگي خود را آلوده مي سازد كه صاحبان بايد به اين شرايط توجه داشته و محيط را پاكيزه سازند. 

ايگوآناي ماده در فصل جفت گير
ايگوآناي ماده اي كه از لحاظ جسماني در سلامت كامل باشد حتي اگر جفتي نداشته باشد باز عمل تخم گزاري را انجام مي دهد. در مدت آبستني غذاي ايگوآناي ماده كم مي شود و اين بي اشتهايي باعث لاغر شدن موضعي دم و دست و پاي حيوان مي شود و شكم بعلت رشد تخمها متورم و برجسته شده و شكم شكل كروي به خود مي گيرد در اين زمان صاحبان بايد به آهستگي شكم حيوان را لمس كنند زيرا كوچكترين فشار مي تواند باعث شكسته شدن تخمها در فضاي شكم شده و موجب عفونت و مرگ ايگوآناي ماده گردد. بهتر است در اين زمان مكان زندگي ايگوآناي ماده را با بستري نرم بپوشانيد تا در زمان خواب و استراحت به شكم حيوان فشار وارد نشود.


فصل تخم گزاري
آغاز تخم گزاري ايگوآناي ماده در 18 ماهگي است و در هر تخم گزاري 30تا 60 تخم توليد مي شود، تخمها نارنجي روشن بوده و 5/1 سانتيمتر مي باشند. ايگوآناي ماده تخمها را در خاك دفن كرده و بر روي آن مي خوابد و بعد از 2 ماه و 10 روز نوزادان از تخم بيرون مي آيند و با مدفوع ايگوآناي مادر تغذيه مي شوند، اين تغذيه براي ايگوآناهاي نوزاد بسيار حياتي است و باعث ايمن سازي بدن آنها در برابر باكتريها و انگل ها مي باشد. اين تخم گزاري هر سال در فصل تابستان آغاز مي شود. صاحبان ايگوآنا بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه تغييرات ناگهاني آب و هوا، شهر يا كشور و نا مناسب بودن شرايط زيست محيطي و تغذيه، فشار هاي عصبي و بيماري مي تواند باعث تاخير در زمان تخم گزاري گردد.
در عكسهاي زير وضع ظاهري حفرۀ شكم را در ايگوآناي ماده مشاهده مي كنيد. عكس اول در اوايل آبستني گرفته شده است و عكس سمت دوم در اواخر آبستني گرفته شده و نشان مي دهد كه تخمها حجم وسيعي از شكم را احاطه كرده اند .


در بيشتر ايگوآناهاي ماده تغييرات فيزيكي به خوبي قابل رويت هستند اما در بعضي از ايگوآناها ممكن است تغييرات شكم ديده نشود در اين زمان به علت اشغال شدن حجم وسيعي از حفرۀ شكم حيوان به صورت محسوسي بي اشتهايي و لاغر شده و مي توان به آبستني ايگوآنا پي برد، بهتر است در زمان مشاهدۀ اين تغييرات ظاهري با دامپزشك مشورت كرد و به طور دقيق از آبستن بودن ايگوآنا آگاه گرديد. 
در زمان آبستني ايگوآناي ماده براي ساخته شدت پوست تخمها به كلسيم زيادي احتياج دارد و امكان به وجود آمدن بيماري (MBD ) در اين زمان براي ايگوآناي ماده بسيار زياد است. مصرف كلسيم و مولتي ويتامين مينرال بسيار توصيه مي شود.صاحبان در اين زمان بايد تغييراتي در جيرۀ غذايۀ ايگوآناي آبستن ايجاد كنند، در اين دوران بهتر است حجم غذا افزوده و از گياهان و ميوه هاي آبدار و داراي كلسيم بالا بيشتر استفاده گردد.

لانه گزيني 
در زمان آبستني، صاحبان مشاهده خواهند كرد كه ايگوآناي ماده پي در پي در حال پنجه كشيدن به اطراف محل زندگيش مي باشد و اين عمل به علت ساخت غريزي لانه مي باشد. ايگوانا دوست دارد در اين زمان در خاك تونل حفر كرده و تخمها را در آن دفن كند به همين سبب ساعتها به اين كار مي پردازد تا لانه اي مناسب مهيا سازد. بهتر است صاحبان در اين زمان جعبه اي محكم و پلاستيكي به طول 5/91 تا 183 سانتيمتر و عمق 65 سانتيمتر را از خاك نرم و يا ماسه پر كرده و در اختيار ايگوآناي ماده قرار دهند، لبه هاي جعبه نبايد تيز و برنده باشند و خاك بايد تميز و عاري از هر گونه آلودگي و يا اشياء تيز و برنده باشد. 
ممكن است بعضي از دارندگان ايگوآنا كه مايل به تكثير اين حيوان نيستند به اين فكر برسند كه اگر آشيانه مناسب براي ايگوآناي آبستن فراهم نكنند ايگوآناي آنها از تخم گزاري صرفه نظر كنند، بله اين تصور كاملاً درست مي باشد و بسيار خطرناك است زيرا ايگوآناي ماده تخمها را در شكم نگاه مي دارد و تخمها در بدن فاسد شده و باعث مرگ حيوان مي شود.

مشكلات تخم گزاري
زمان تخم گزاري در ايگوآنا ساعتها به طول مي انجامد در اين زمان تخمها با فاصله اي كم از بدن ايگوآنا خارج مي شوند. در بعضي از مواقع ديده شده كه يك تخم در بدن ايگوآنا چرخيده و مانع خروج تخمهاي ديگر شده در اين زمان فشار زيادي توست ايگوآنا براي خروج تخمها وارد مي شود كه براي حيوان خطرناك بوده و باعث شكسته شدن تخم در بدن و يا در رفتگي استخوان لگن ميشود و همراه با مرگ كاذب(رخوت و بي تحركي ) مي باشد. در اين شرايط هرچه سريع تر بايد به دامپزشك مراجعه شود و با انجام عمل عقيم سازي و خارج كردن تخمدانها ايگوآنا را از مرگ نجات داد. اين عمل بسيار مهم و مخاطره آميز مي باشد به همين دليل بايد از دامپزشكي كمك خواست كه متخصص خزندگان است و در اين زمينه مهارت كافي را دارا باشد. 
اگر فردي از ايگوآناي ماده عقيمي نگهداري ميكند بايد اين را به خاطر داشته باشد كه هر ساله در زمان تخم گزاري ايگوانايش آبستني كاذب خواهد داشت كه همراه با تمام حالات و تغييرات آبستني مي باشد.
در تصوير زير ايگوآناي ماده اي را مشاهده مي كنيد كه دوره آبستني سختي داشته و عمل عقيم سازي بر روي آن انجام گرفته و بخوبي برش و بخيه را بر روي شكم ديده مي شود. و در تصوير ديگر تخمها را در دو تخمدان مشاهده مي كنيد كه به علت بالا بودن تعداد و جثۀ كوچك ايگوآنا از بدن خارج شده است. 

+ نوشته شده در  چهارشنبه سي و يكم شهريور 1389ساعت 21:52  توسط Admin  |  نظر بدهيد

چگونگي در دست گرفتن ايگوآنا

در دست گرفتن ايگوآنا
بهتر است اين آموزش، ابتدا در محيط زندگي ايگوآنا و در زماني كه حيوان از فعاليت كمتري برخوردار (صبح و شب) است صورت گيرد.


بياد داشته باشيد: ايگوآناها برخلاف ظاهر كم تحرك و رفتار كندي كه از خود نشان مي دهند، دوندگان سريع و چالاكي مي باشند و به راحتي مي توانند از دست شما فرار كنند و يا خود را به پائين بيندازند. زماني كه حيوان به اين آموزش پاسخ داد و به در دست بودن شما عادت كرد و ديگر نشاني از تلاش براي فرار كردن در اين خزنده ديده نشد، مي توانيد اين آموزش را خارج از محيط زندگي ايگوآنا انجام دهيد، و مكاني كه براي اين آموزش در نظر مي گيريد، بهتر است خالي از لوازم منزل بوده و زير در و يا هر قسمتي از اين اتاق را كه ايگوآنا مي تواند از آن فرار كند را با حوله مسدود كنيد. و بطور كلي از محيطي امن براي آموزش ايگوآنا استفاده كنيد. در زمان آموزش احتمال فرار ايگوآنا از دست شما زياد مي باشد، به همين علت براي گرفتن دوبارۀ ايگوآنا بهتر است از پارچه و يا حوله استفاده شود. شما پارچه را به آرامي بر روي ايگوآنا پهن ميكنيد در اين زمان حيوان از فرار كردن دست برداشته و بي حركت مي ايستد و شما حيوان را با آرامش مي گيريد. هيچگاه زماني كه ايگوآنا فرار كرد براي گرفتن آن بدنبالش ندويد و هيجان زده رفتار نكنيد بلكه اجازه دهيد حيوان در مكاني كه احساس امنيت ميكند مستقر شود و به آرامي به ايگوآنا نزديك شويد و آنگاه به روش ذكر شده حيوان را بگيريد، و با احتياط كامل اين عمل را انجام دهيد تا به حيوان آسيبي نرسد، و همچنين در زمان بلند كردن حيوان از زمين سعي كنيد اين عمل با آرامش صورت گيرد تا ايجاد ترس و وحشت در حيوان نشود. 

روش در دست گرفتن ايگوآناهاي كوچك

در هنگام در دست گرفتن ايگوآناهاي جوان بايد بسيار محتاط بود، زيرا بدن ايگوآنا در اين زمان بسيار آسيب پذير بوده و از انگشتان و دم شكننده اي برخوردار مي باشند.


بياد داشته باشيد: كه در اين دوران ايگوآناهاي كوچك از فعاليت بيشتري نسبت به ايگوآناهاي بزرگ برخوردار مي باشند و بيشتر در دست حركت مي كنند و پيچ و تاب مي خورند و خيلي سريع مي جهند. در اين دوران شما مي توانيد اين آموزش را روزانه دوبار انجام دهيد. همانطور كه در تصوير مشاهده ميكنيد، در زمان در دست گرفتن ايگوآناي جوان، سر حيوان بايد خارج از مشت شما قرار گيرد و انگشت شست را بسيار آرام بر روي قفسۀ سينه حيوان قرار دهيد تا حيوان نتواند با فشار دادن دستها بدن را به خارج از مشت شما سُر داده و خود را رها سازد. و با انگشت كوچك انتهاي دم حيوان را بايد كنترل كنيد تا ايگوآناي جوان نتواند با شلاق زدن باعث شكستگي در اين ناحيه نشود. دست را بايد به حدي ببنديد كه نه زياد به بدن حيوان فشار وارد شود و نه آنقدر آزاد باشد كه ايگوآنا بتواند به راحتي از آن خارج شود. زماني شما مي توانيد از عادت كردن حيوان به اين آموزش مطمئن شويد كه ديگر ايگوآناي شما با دست و پا به انگشتان شما فشار وارد نكند و با آرامش و بدون حركت در دست شما بماند. در اين زمان شما مي توانيد مشت خود را در محيط زندگي ايگوآنا باز كرده و اجازه دهيد حيوان برروي دست شما حركت كند. و بهتر است در اين زمان حيوان را خيلي بالا تر از سطح زمين نگه نداريد تا در صورت افتادن آسيبي به حيوان وارد نشود و به راحتي بتواند از دست شما بر روي شاخه ها بپرد.

 

*روش هاي در دست گرفتن ايگوآناي بالغ

ايگوآنا هاي بالغ اين آموزش را سريعتر فرا مي گيرند و بر روي دست شما بدون حركت مي ايستند. زيرا مي دانند اگر بدون حركت، خود را برروي دست شما نگهدارند به زمين سقوط نخواهند كرد. بهتر است در اين زمان از كوتاه بودن ناخنها اين خزنده اطمينان حاصل كنيد. اگر شما دستي را كه ايگوآنا بر روي آن قرار دارد را به سمت پائين متمايل كنيد، مشاهده خواهيد كرد كه ايگوآنا دست شما را محكم تر نگه خواهد داشت و اگر در اين زمان ناخنها پاهاي اين خزنده بلند باشند آنها را در بن شما فرو خواهد كرد تا از سقوطتش جلوگيري كند. به همين علت ايگوآنا را خيلي از سطح زمين بالا نگاه نداريد و يا به يكباره به سمت زمين پايين نياوريد تا در حيوان احساس ترس و وحشت به وجود نياورد.

براي در دست نگاه داشتن ايگوآناي بالغ چند روش وجود دارد كه شما مي توانيد از آنها استفاده كنيد:

1. يك دست را زير شانۀ ايگوآنا قرار داده و بدن حيوان را بر روي ساعد خود خوابانده و با دست ديگر پائين تنۀ حيوان را تحت كنترول داشته باشيد. با استفاده از اين روش شما قدرت چنگ زدن را از حيوان صلب خواهيد كرد. همانطور كه در تصوير مشاهده مي كنيد در اين روش ايگوآنا كاملاً احساس آرامش كرده و آرام بر روي دست قرار مي گيرد.


2. روش ديگري كه شما براي نگاه داشتن ايگوآنا بر روي دست مي توانيد از آن استفاده كنيد به همان روشي است كه اين خزنده بروي شاخۀ درختان در زير نور خورشيد به استراحت ميپردازد مي باشد. البته از اين روش زماني مي توان استفاده كرد كه ايگوآناي شما كاملاً اهلي شده باشد و بين شما و حيوان خانگي تان رابطه خوبي برقرار باشد. در اين صورت ايگوآنا حتي در فضاي باز به آرامي و بدون حركت بر روي ساعد شما قرار مي گيرد و به استراحت مي پردازد. براي استفاده از اين روش بهتر است ابتدا در محيطي بسته و دور از صداهاي ناگهاني و ازدحام به تمرين آن بپردازيد و بعد حيوان را آرام آرام با محيط بيرون آشنا سازيد. 



3. شما ميتوانيد براي كنترل بيشتر و بهتر ايگوآنا، حيوان را بين بدن و بازو قرار داده و با دست زير شانۀ آن را بگيريد. و يا در مواقعي كه زمان طولاني مي خواهيد حيوان را در دست نگاه داريد، مي توانيد بدن ايگوآنا را به خود تكيه دهيد. در اين حالت حيوان احساس آرامش بيشتري پيدا مي كند و زمان بيشتري را بي حركت بر روي دست شما سپري مي كند. 



4. براي كنترل ايگوآناي بزرگ و وحشي، شما بايد از دستان قويي برخوردار باشيد. براي اين منظور يك دست را در زير شانۀ ايگوآنا قرار داده و با آن بالا تنۀ حيوان را تحت كنترل قرار دهيد و دست ديگر و ساعد را زير بدن حيوان قرار داده و پائين تنۀ آن را كنترل كنيد و با باز دم ايگوآنا را نگاه داشته و اجازۀ چرخش و تكان دادن دم و بدن را به آن ندهيد. با استفاده از اين روش، حتي يك ايگوآناي عصباني هم نميتواند شما را گاز گرفته و يا خود را از دست شما رها سازد. 



5. زماني كه در محيط شلوغي قرار داريد و مي دانيد اين شرايط باعث عصبي شدن ايگوآناي شما مي شود، بايد حيوان را درون حوله و يا پارچه اي قرار دهيد تا نتواند به شما و ديگران آسيبي برساند. در اين روش حوله و يا پارچه، بايد به ابعادي باشد كه تمام بدن ايگوآنا را در بر گيرد و فقط سر حيوان خارج از آن قرار گيرد. و نگاه داشتن ايگوآنا به صورتي است كه در بالا (توضيح4) ذكر شد. شما مي توانيد از اين روش زماني كه در مهماني قرار داريد و يا مي خواهيد حيوان را به خارج از منزل و يا دامپزشكي ببريد استفاده كنيد. اين روش دامپزشك به راحتي مي تواند حيوان شما را مورد معاينه قرار داده و يا ناخنهاي ايگوآناي شما را كوتاه كند و يا اگر بايد تزريقي براي حيوان صورت گيرد شما مي توانيد به تنهاي حيوان را كنترل كنيد.

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

لوازم مورد نياز در محيط زندگي ايگوآنا


به ياد داشته باشيد لوازمي كه در محيط زندگي ايگوآنا قرار مي دهيد بايد طوري انتخاب شوند كه هيچگونه خطري براي ايگوآنا ايجاد نكند. اين لوازم نبايد داراي لبه هاي تيز و برنده، حفره هاي كوچك، نخ ها و نوار هاي آزاد داشته باشند و يا ايجاد مسموميت براي حيوان كنند زيرا ايگوآناها براي شناخت محيط و يا خوردن مواد غذايي و آب به اشياء پيرامون خود زبان مي زنند.
علاوه بر لامپ هاي نوري و گرمايي، دما سنج و رطوبت سنج به لوازم ديگري نيز مانند: ظروف آب و غذا، وسايل تزئيني محيط، بستر مناسب در اين محيط احتياج است. كه در اين قسمت به آنها مي پردازيم. 

ظروف آب و غذا:

ظروفي كه براي آب و غذاي ايگوآنا در نظر مي گيريد بايد به گونه اي باشد كه به آساني قابل شستشو و پاكسازي باشد. بهتر است براي اين منظور از ظروفي كه از جنس سراميك، چيني و يا پلاستيك فشرده، بدون لبه هاي تيز و برنده باشد مورد استفاده قرارگيرد. بهتر است ظروفي كه براي ايگوآنا انتخاب مي شوند تغيير پيدا نكند. ايگوآناها از خوردن آبي كه به صورت شبنم بر روي محيط اطراف قرار دارد لذت مي برند و اگر ظرف آب را بشناسند و به آن عادت كنند مورد استفاده قرار مي دهند. اين آموزش براي حفظ سلامت ايگوآنا مفيد خواهد بود مخصوصاً اگر محيط زندگي حيوان آلوده شده باشد. به ياد داشته باشيد كه هيچگاه ظروف ايگوآنا را با ظروف منزل شستشو ندهيد. 

وسايل تزئيني محيط:

بهتر است محيطي كه براي ايگوآنا فراهم مي كنيد به حيوان احساس امنيت و آرامش دهد. قرار دادن گياهان طبيعي غير سمي و گياهان مصنوعي مي تواند به اين امر كمك كرده و باعث زيبايي و طبيعي جلوه دادن محيط شود. توصيه مي شود گياهان مصنوعي را از آكواريوم فروشي ها تهيه كنيد زيرا در اين صورت از غير سمي بودن آنها اطمينان خواهيد داشت. ايگوآنا ها به بالا رفتن از درختان و استراحت بر روي شاخه ها و نزديك شدن به منابع نوري و گرمايي علاقهمند مي باشند به اين منظور مي توانيد از تنه و شاخه هاي درخت استفاده كنيد اين تنه ها و شاخه ها بايد قبل از قرار گرفتن در محيط خوب مورد بازبيني قرار گيرند تا عاري از برجستگي هاي تيز (ايگوآناها هنگام پايين آمدن از تنه درخت بدن را بر روي آن مي كشند و در صورت وجود چنين برجستگي هايي بدن حيوان آسيب خواهد ديد) انگل ها (تخم و يا لارو حشرات ) صمغ و يا حفره هاي ريز كه باعث فرو رفتن انگشتان در آن و شكستن اين اندامها مي شود باشند و شما براي اين منظور مي توانيد از شاخه و تنۀ درختان ميوه استفاده كنيد. اگر دسترسي به شاخه و يا تنۀ درخت را نداريد مي توانيد از ستونهاي چوبي صيقلي، استوانه هاي چوب پنبه اي و يا لوله هاي پلاستيكي استفاده كنيد. 
اگر لوله هاي پلاستيكي را مورد استفاده قرار مي دهيد بهتر است روي آنها را با طناب و يا موكت كوبيده (موكتي كه داراي پرزهاي كوتاه مي باشد) روكش كنيد و لبه هاي تيز و تار و پود هاي زائد را از بين ببريد. مي توانيد بر روي ديوار طاقچه اي چوبي نسب كنيد تا ايگوآنا بر روي آن استراحت كند. اين طاقچه مي تواند 1 متر از سقف فاصله داشته باشد و بهتر است روكشي از موكت كوبيده و يا چمن مصنوعي برروي آن باشد. 

بستر مناسب:

چگونگي بستر ايگوآنا يكي از مهمترين مسائلي است كه صاحبان بايد به آن توجه داشته باشند.
بستري كه براي سطح محيط ايگوآنا در نظر مي گيريد بايد به آساني قابل شستشو و پاك سازي باشد. به ياد داشته باشيد از هر موادي كه به صورت ذره هاي ريز و خورد شده مي باشد هرگز در بستر ايگوآنا استفاده نشود. موادي نظير شن، ماسه، خاك، پوشال، گلوله هاي پلاستيكي، برادۀ چوب و خاك گربه. زيرا ممكن است توسط اين خزنده بلعيده شده و موجب مسموميت و يا انسداد روده گرديده و باعث مرگ آن گردد. بسيار ديده شده كه استفاده از روزنامه به دارندگان ايگوآنا توصيه مي شود در حالي كه به علت وجود سرب در جوهر چاپ اين بستر موجب مسموميت ايگوآناها مي گردد. 
براي اين منظور مي توانيد از ورقه هاي مقوائي، كاغذهاي كاهي، برگهاي طبيعي سرخس، موكت كوبيده و يا چمن مصنوعي و يا كف پوشهاي گياهي كه در آكواريم فروشي ها يافت مي شود استفاده كنيد.

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391

تعيين جنسيت در ايگوآنا

جنسيت
تشخيص جنسيت در ايگوآناهاي جوان بسيار دشوار است. در سن 6 ماهگي تفاوتهاي جسمي ظاهر شده و به سادگي مي توان نر و ماده بودن اين خزنده را از هم تفكيك داد.

نرهابه طور عمومي سايز و وزن نرها از ماده ها بيشتر است و در مناطق مختلف متفاوت است. نرها در زير گونه برجستگي بزرگي دارند كه به آن فلس بشقابي مي گويند و تا 3سالگي رشد نمي كند.
جمجمه و فك نرها نسبت به ماده ها بزرگتر مي باشند.

در زير رانهاي آنها خلل و فرج هاي برجسته اي به چشم مي خورد كه در مجاور مخرج قرار دارند كه در دوران جفت گيري مادۀ مومي شكل و بو داري از آنها خارج مي شود كه به وسيله آن ايگوآناي نر بر روي شاخه ها و صخره ها علامت گذاري كرده و نظر ماده ها را به سمت خود جلب مي كند.

غبغب گاوي در نرها بلند تر و بزرگتر است. آلت تناسلي در نرها از 14 تا 16 ماهگي شروع به رشد كرده و قابل رويت مي شود، قبل از اين زمان براي تشخيص جنسيت مي توانيد در 11 ماهگي با لمس كردن زير دم در قسمت آلت تناسلي برجستگي كوچكي را احساس كنيد كه دال بر نر بودن ايگوآنا است. ايگوآناها تيغ هايي در پشت گردن دارند كه به تاج پشتي معرف است اين تاج در نرها بلند تراست. در ايگوآناهايي كه از سوء تغذيه رنج ميبرند اين تاج از رشد خوبي برخوردار نمي باشد. كيست چربي كه بر روي سر قرار دارد در ايگوآناي نر برجسته تر مي باشد. 

ماده ها: ماده ها داراي جثه، جمجمه، كيست چربي و فلس بشقابي كوچكتري نسبت به نرها مي باشند و در زير ران خلل و فرج ندارند. تاج پشت گردن و غبغب گاوي در ماده ها كوتاه است و يا فاقد آن مي باشند. 


مرحلۀ بلوغ جنسي
بلوغ جنسي در ايگوآنا از 1 سالگي آغاز مي شود، در اين دوران شرايط محيطي بسيار تاثير گذار مي باشد. در طبيعت ايگوانا ها زود تر به سن بلوغ مي رسند در صورتي كه در اسارت بلوغ طولاني تري دارند زيرا رطوبت و گرماي مناسب و نور كافي كمتر در اين شرايط براي ايگوآناها مهيا مي شود. در اين زمان ايگوآناها آمادۀ جفت گيري مي شوند. بلوغ جنسي همراه با تغيرات زيادي مي باشد. اين تغيرات هم جسمي است و هم رفتاري. و صاحبان ايگوآنا بايد در بارۀ اين تغييرات اطلاعات كافي داشته، خود و شرايط محيطي را براي اين تغييرات آماده سازند.

ايگوآناي نر در فصل جفت گيري
در اين زمان دارندگان ايگوآناهاي نر بايد خود را براي يك سري مشكلات آماده سازند، يكي از اين مشكلات خشمگين شدن بيش از حد اين خزنده مي باشد صاحبان بايد بدانند كه بعد از بالغ شدن، ايگوآناي آنها هر هفته يا هر ماه و هر سال اين رفتار خشن را از سرمي گيرد و صاحبان مي توانند با مهيا ساختن شرايطي مناسب پرخاشگري آنها را تحت كنترل در آورند. يكي از دلايل اين سختگيري و بد رفتاري در نرها به علت تغييرات داخلي در فصل جفت گيري است. بعضي از نرها در اين فصل خيلي خطرناك و آسيب رسان مي شوند و اين را با حركات تند و سريع بدن، حمله كردن، گاز گرفتن، چنگ زدن و با دم شلاق زدن نشان مي دهند. دليل ديگر اين خشونت حساس شدن بيش از حد ايگوآناي نر نسبت به محافظت از ايگوآناي ماده و حفظ و توسعه قلمرو مي باشد.

زماني كه ايگوآناي نر در حال جفت گيري است از پشت پوست گردن ايگوآناي ماده را گاز مي گيرد كه اين گاز گرفتن عصبي نبوده بلكه نوعي ابراز علاقه به ايگوآناي ماده مي باشد.
بايد دارندگان ايگوانا اين مطلب را بپذيرند كه اين خزنده در اصل به حيات وحش تعلق دارد و اين رفتار جزئي از طبيعت و غريزه اين حيوان مي باشد. 
اگر دارندگان ايگوآنا ارتباط خوبي با حيوان خود برقرار سازند و اطمينان ايگوآنا را بدست آورند و در فصل جفت گيري محيطي امن و دور از صدا هاي ناگهاني و ايگوآناهاي نر ديگر براي آن فراهم سازند در به آرامش رساندن اين حيوان بسيار موثر خواهد بود. البته ممكن است تمام اين امكانات براي ايگوآنايي فراهم باشد و باز رفتار خشونت آميز از خود نشان دهد، به اين نكته توجه داشته باشيد كه هر ايگوآناي نر در هر دورۀ جفت گيري توانايي بارور سازي 15تا18 ايگوآناي ماده را دارا مي باشد (معمولاً يك روز جفت گيري مي كنند و يك روز استراحت ) و نداشتن ماده يكي ديگر از دلايل خشونت اين حيوان مي باشد شما براي حل اين مشكل احتياج به 15 ايگوآناي ماده نداريد بلكه مي توانيد عروسكي هم جثه آن در اختيار ايگوآنا قرار دهيد.

شايان ذكر است تعداد زيادي از ايگوآناهاي نر در فصل جفت گيري هيچ خشونتي از خود نشان نمي دهند و بسيار آرام و مطيع رفتار مي كنند اما بهتر است صاحبان اين مطالب را دانسته و خود را براي اين شرايط آماده سازند. 
صاحبان وقتي متوجه اين حالات در ايگواناي خود مي شوند ممكن است به عقيم كردن آن فكر كنند ولي بايد به آنها توصيه كنم كه اصلا به اين موضوع فكر نكنند زيرا اين عمل عملي بسيار سخت و مخاطره آميزي براي ايگوانا محسوب مي شود و بيشتر دامپزشكان آن را انجام نمي دهند. و بايد اين مطلب را بدانيد كه در بسياري از ايگوآناهاي نر عمل عقيم سازي همراه با خشونت بيشتري بوده زيرا غدد جنسي ايگوآناها هورمون تست سترون توليد نمي كند و حيوان نمي تواند بر اعصاب خود كوچكترين كنترلي داشته باشد. 
تغيرات ديگري كه در ايگواناي نر در اين فصل مشاهده مي شود، تغيير رنگ بدن كاهش آب بدن، بي اشتهايي و كاهش وزن است و اختلال در انجام عمل دفع، كه به علت كاهش مصرف آب و غذا و فراموشي موقتي كه در اين دوران براي ايگوآنا به وجود مي آيد عمل دفع در دراز مدت صورت مي گيرد و حجم زيادي از روده اشغال شده و در هر با ر دفع مزاج، فضاي زيادي از محيط زندگي خود را آلوده مي سازد كه صاحبان بايد به اين شرايط توجه داشته و محيط را پاكيزه سازند. 

ايگوآناي ماده در فصل جفت گير
ايگوآناي ماده اي كه از لحاظ جسماني در سلامت كامل باشد حتي اگر جفتي نداشته باشد باز عمل تخم گزاري را انجام مي دهد. در مدت آبستني غذاي ايگوآناي ماده كم مي شود و اين بي اشتهايي باعث لاغر شدن موضعي دم و دست و پاي حيوان مي شود و شكم بعلت رشد تخمها متورم و برجسته شده و شكم شكل كروي به خود مي گيرد در اين زمان صاحبان بايد به آهستگي شكم حيوان را لمس كنند زيرا كوچكترين فشار مي تواند باعث شكسته شدن تخمها در فضاي شكم شده و موجب عفونت و مرگ ايگوآناي ماده گردد. بهتر است در اين زمان مكان زندگي ايگوآناي ماده را با بستري نرم بپوشانيد تا در زمان خواب و استراحت به شكم حيوان فشار وارد نشود.


فصل تخم گزاري
آغاز تخم گزاري ايگوآناي ماده در 18 ماهگي است و در هر تخم گزاري 30تا 60 تخم توليد مي شود، تخمها نارنجي روشن بوده و 5/1 سانتيمتر مي باشند. ايگوآناي ماده تخمها را در خاك دفن كرده و بر روي آن مي خوابد و بعد از 2 ماه و 10 روز نوزادان از تخم بيرون مي آيند و با مدفوع ايگوآناي مادر تغذيه مي شوند، اين تغذيه براي ايگوآناهاي نوزاد بسيار حياتي است و باعث ايمن سازي بدن آنها در برابر باكتريها و انگل ها مي باشد. اين تخم گزاري هر سال در فصل تابستان آغاز مي شود. صاحبان ايگوآنا بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه تغييرات ناگهاني آب و هوا، شهر يا كشور و نا مناسب بودن شرايط زيست محيطي و تغذيه، فشار هاي عصبي و بيماري مي تواند باعث تاخير در زمان تخم گزاري گردد.
در عكسهاي زير وضع ظاهري حفرۀ شكم را در ايگوآناي ماده مشاهده مي كنيد. عكس اول در اوايل آبستني گرفته شده است و عكس سمت دوم در اواخر آبستني گرفته شده و نشان مي دهد كه تخمها حجم وسيعي از شكم را احاطه كرده اند .


در بيشتر ايگوآناهاي ماده تغييرات فيزيكي به خوبي قابل رويت هستند اما در بعضي از ايگوآناها ممكن است تغييرات شكم ديده نشود در اين زمان به علت اشغال شدن حجم وسيعي از حفرۀ شكم حيوان به صورت محسوسي بي اشتهايي و لاغر شده و مي توان به آبستني ايگوآنا پي برد، بهتر است در زمان مشاهدۀ اين تغييرات ظاهري با دامپزشك مشورت كرد و به طور دقيق از آبستن بودن ايگوآنا آگاه گرديد. 
در زمان آبستني ايگوآناي ماده براي ساخته شدت پوست تخمها به كلسيم زيادي احتياج دارد و امكان به وجود آمدن بيماري (MBD ) در اين زمان براي ايگوآناي ماده بسيار زياد است. مصرف كلسيم و مولتي ويتامين مينرال بسيار توصيه مي شود.صاحبان در اين زمان بايد تغييراتي در جيرۀ غذايۀ ايگوآناي آبستن ايجاد كنند، در اين دوران بهتر است حجم غذا افزوده و از گياهان و ميوه هاي آبدار و داراي كلسيم بالا بيشتر استفاده گردد.

لانه گزيني 
در زمان آبستني، صاحبان مشاهده خواهند كرد كه ايگوآناي ماده پي در پي در حال پنجه كشيدن به اطراف محل زندگيش مي باشد و اين عمل به علت ساخت غريزي لانه مي باشد. ايگوانا دوست دارد در اين زمان در خاك تونل حفر كرده و تخمها را در آن دفن كند به همين سبب ساعتها به اين كار مي پردازد تا لانه اي مناسب مهيا سازد. بهتر است صاحبان در اين زمان جعبه اي محكم و پلاستيكي به طول 5/91 تا 183 سانتيمتر و عمق 65 سانتيمتر را از خاك نرم و يا ماسه پر كرده و در اختيار ايگوآناي ماده قرار دهند، لبه هاي جعبه نبايد تيز و برنده باشند و خاك بايد تميز و عاري از هر گونه آلودگي و يا اشياء تيز و برنده باشد. 
ممكن است بعضي از دارندگان ايگوآنا كه مايل به تكثير اين حيوان نيستند به اين فكر برسند كه اگر آشيانه مناسب براي ايگوآناي آبستن فراهم نكنند ايگوآناي آنها از تخم گزاري صرفه نظر كنند، بله اين تصور كاملاً درست مي باشد و بسيار خطرناك است زيرا ايگوآناي ماده تخمها را در شكم نگاه مي دارد و تخمها در بدن فاسد شده و باعث مرگ حيوان مي شود.

مشكلات تخم گزاري
زمان تخم گزاري در ايگوآنا ساعتها به طول مي انجامد در اين زمان تخمها با فاصله اي كم از بدن ايگوآنا خارج مي شوند. در بعضي از مواقع ديده شده كه يك تخم در بدن ايگوآنا چرخيده و مانع خروج تخمهاي ديگر شده در اين زمان فشار زيادي توست ايگوآنا براي خروج تخمها وارد مي شود كه براي حيوان خطرناك بوده و باعث شكسته شدن تخم در بدن و يا در رفتگي استخوان لگن ميشود و همراه با مرگ كاذب(رخوت و بي تحركي ) مي باشد. در اين شرايط هرچه سريع تر بايد به دامپزشك مراجعه شود و با انجام عمل عقيم سازي و خارج كردن تخمدانها ايگوآنا را از مرگ نجات داد. اين عمل بسيار مهم و مخاطره آميز مي باشد به همين دليل بايد از دامپزشكي كمك خواست كه متخصص خزندگان است و در اين زمينه مهارت كافي را دارا باشد. 
اگر فردي از ايگوآناي ماده عقيمي نگهداري ميكند بايد اين را به خاطر داشته باشد كه هر ساله در زمان تخم گزاري ايگوانايش آبستني كاذب خواهد داشت كه همراه با تمام حالات و تغييرات آبستني مي باشد.
در تصوير زير ايگوآناي ماده اي را مشاهده مي كنيد كه دوره آبستني سختي داشته و عمل عقيم سازي بر روي آن انجام گرفته و بخوبي برش و بخيه را بر روي شكم ديده مي شود. و در تصوير ديگر تخمها را در دو تخمدان مشاهده مي كنيد كه به علت بالا بودن تعداد و جثۀ كوچك ايگوآنا از بدن خارج شده است. 

دسته ها : حيوانات
پنج شنبه سی یکم 1 1391
X